Alguns consells per evitar virus i hakers


La imatge de Mark Zuckerberg (creador de Facebook) amb la webcam del seu ordinador tapada amb cinta adhesiva ja porta uns dies essent un tema destacat a les xarxes socials. Però per molt paranoic que sembli, la resta hauríem de fer el mateix.

Però, perquè hauríem de tenir la webcam d’un ordinador tapada? Espiar la webcam d’un dispositiu és més fàcil del que sembla. En l’actualitat existeixen infinitat de softwares maliciosos especialitzats en recollir informació d’ordinadors aliens que fan activar la teva webcam quan estan infectats.

Mark-Zuckerberg-Tapa-Webcam

Lamentablement, els troians especialitzats en aquest tipus de ciberespionatge són els anomenats ”creepware”. Aquests softwares actuen a través de les funcions les RATs (Remote Administration Tools).

Abans de res, has de saber que existeixen dos tipus de webcams bàsiques: les connectades a internet i les connectades per ordinador. Les primeres es connecten normalment per Wifi i en general tenen la seva pròpia direcció IP. Per raons de seguretat solen estar protegides amb una contrasenya, però les que venen per defecte solen ser poc segures. Les webcams connectades per ordinador són més difícils de hakejar, però no impossible. Són les càmeres integrades en els propis equips, situades a sobre la pantalla del portàtil.

Com succeeixen aquests hakejos? Si accidentalment descarreguem o cliquem en un vincle maliciós d’Internet.

A continuació et donem alguns consells per tal de navegar més segur/a per internet:

  • Controla les aplicacions que descarregues amb el mòbil. Si al descarregar aplicacions acceptem certs permisos sense ser concients, els hakers poden captar imatges o sons a través de la càmera frontal i el micròfon.
  • Apaga les aplicacions de geolocalització. Hi ha algunes aplicacions com Facebook, Instagram o Twitter que compten amb mecanismes de geolocalització, per tant si et hakegen el dispositiu, poden saber quan ets a casa i quan no.   
  • Llegeix la lletra petita dels acords d’ús.
  • No donis informació real.

Des d’ INFORMÀTICA I MÉS ens prenem la seguretat seriosament, per això sempre tenim al dia l’antivirus als nostres dispositius, i disposem de cursos de seguretat per als nostres clients.

Si vols navegar per internet d’una manera segura i aprendre a netejar el teu ordinador sense patir per virus i publicitat enganyosa, tenim un curs per a tu que s’inicia el dissabte 16 de juliol i finalitza el dissabte 30 del mateix mes. Deixa de patir per aplicacions malicioses i posat al dia!