Què és “The Cloud” o més conegut com “el núvol”?

Quan guardem un arxiu, per exemple una foto, al nostre ordinador, aquesta queda guardada físicament al disc dur del nostre dispositiu. Si no volem ocupar massa del nostre PC, o bé volem fer una còpia de seguretat en un altre dispositiu, sempre podrem fer la còpies de les nostres dades en un disc dur extern o bé en pendrives.

Emmagatzemar al núvol ve a ser semblant, però en comptes de guardar els teus arxius físicament en el disc dur, els emmagatzemes a un servidor connectat a la xarxa. És accessible des de qualsevol ordinador (sempre i quan hi hagi connexió a internet) i tinguis el sistema operatiu que tinguis.

File storage in cloud. 3D computer icon isolated on white

Perquè t’interessaria posar les teves dades en un núvol?

Disponibilitat. Les teves dades estaran disponibles des de qualsevol lloc del món on tinguis internet (el mòbil, l’ordinador d’un amic, un cibercafè de Tailàndia…).

Seguretat. Al núvol també hi pots guardar còpies de seguretat de la teva informació. Si el disc dur del teu dispositiu mor, sempre tindràs tots els teus arxius salvaguardats al núvol.

Compartir arxius. Per compartir arxius amb una o vàries persones de manera fàcil i ràpida, també pots usar el mail, però quan vulguis enviar més de 10MB, aquest es quedarà curt.

Edició simultània d’arxius. Tens un treball en grup per a la universitat i l’heu de modificar cada dos per tres? El núvol és la solució perfecta! Crea un document compartit i modifiqueu-lo des de qualsevol lloc sense la necessitat de fer diverses versions del document.

Moure dades entre dispositius. Abans per moure arxius al mateix temps havíem d’anar amb pendrives, discs durs o fins i tot CDs i DVDs. Si ara volem disposar dels nostres arxius en un altre equip, és suficient penjant-ho al núvol. Els tindrem disponibles per descarregar des de qualsevol lloc. I no correm el risc de perdre el pendrive o que es faci malbé.

Fiabilitat. No tinguis por de perdre les teves dades, els servidors del núvol estan excel·lentment mantinguts, existeixen diverses còpies de seguretat dels teus documents als seus centres.

T’hem convençut? Ara només falta que triïs un servidor per guardar-hi totes les teves dades. A continuació te’n presentem alguns:

DROPBOX

Fou el primer i el que ha aconseguit un us més generalitzat. Ideal per compartir arxius o bé com a còpia de seguretat dedocument. És necessari tenir un usuari i contrasenya. Dropbox t’ofereix 2Gb gratuïtes però ampliables fins a 16Gb mitjançant recomanacions a amistats. Si vols ampliar el teu compte a 1TB hauràs de pagar una subscripció menusal de 9,99€.

GOOGLE DRIVE

Permet una edició online i s’integra tant amb Gmail com amb G+. Ofereix fins a 15Gb d’emmagatzematge gratuït (però ves amb compte ja que Gmail i GooglePhotos també ocupen aquestes gigabytes gratuïtes).Té una organització i unes vistes molt senzilles. Si desitges ampliar les gigabytes del núvol tens tres opcions: ampliar a 10GB (1,99€/mes), 1TB (9,99€/mes) o fins a 10TB, sempre i quan estiguis disposat a pagar 99,99€/mes.

ICLOUD

Es la resposta d’emmagatzematge al núvol d’Apple. Integrat de sèrie en tots els dispositius de “la gran poma”, però també disponible des del PC. No només actualitza el teu contingut, sinó que ho fa accessible des de qualsevol dels teus aparells els quals tinguis sincronitzats, d’aquesta manera els documents s’actualitzen de manera simultània. Té 5Gb d’ emmagatzematge gratuït i ampliable a 50Gb (0,99€/mes), 200Gb (2,99€/mes) o fins a 1TB (9,99€/mes).

Ara que ja tens tota la informació que necessites, a què esperes per penjar els teus arxius al núvol?