Quins són els millors sistemes de ciberseguretat per a pimes?

sistemas ciberseguridad para pymes
Comparte este artículo

Implementar sistemes de seguretat informàtica a petites i mitjanes empreses és absolutament fonamental, ja que els ciberdelinqüents tenen moltes més dades que robar que als dispositius d’un particular. Per això, en aquest article et portem els millors sistemes de ciberseguretat per a pimes. Continua llegint!

Sabies que el 70% dels atacs informàtics a Espanya van dirigits a pimes? I que el cost mitjà d’un ciberatac a Espanya és d’uns 35.000 euros? Tot això se suma al fet que el 99% de les pimes no es considera un objectiu atractiu per als ciberatacs, cosa que les fan més vulnerables encara. Aquestes dades et poden fer una idea de com és d’important protegir-se davant d’aquestes amenaces a la teva empresa.

Fins ara, els departaments d’informàtica de les empreses només es preocupaven de fer reparacions als ordinadors, però el cert és que han d’evolucionar cap a la seguretat cibernètica, ja que les amenaces cada vegada són més grans. A continuació, t’expliquem diverses pràctiques que faran de la teva pime una empresa segura a nivell informàtic.

Còpies de seguretat

La millor manera d evitar les conseqüències d un atac informàtic és prevenir-les. Una de les millors opcions és fer una còpia de seguretat de tots els fitxers amb què l’empresa treballa. Així, en cas que un ransomware elimini o infecti milers d’arxius, l’empresa tindrà una altra còpia en un altre lloc per poder continuar treballant amb normalitat.

Hi ha alguns programaris que permeten fer aquestes còpies de seguretat al PC amb certa periodicitat, com Cobian Backup, Duplicati, Uranium Backup o Macrium Reflect. A més, també hi ha la possibilitat de treballar en línia per evitar tenir arxius allotjats al PC, que es pot infectar. Algunes opcions en aquest sentit són OneDrive, Dropbox, Google Drive o Mega. Finalment, encara que és més treballós, pots anar passant de tant en tant els fitxers més importants a discos durs.

Contrasenyes segures

Encara que costi creure-ho, “123456” és la contrasenya més usada al món. Això denota la manca de consciència sobre la seguretat informàtica que hi ha encara avui dia, per la qual cosa probablement la teva pime també hagi de millorar en aquest sentit. Una de les bases de la ciberseguretat a les pimes és tenir contrasenyes segures, que idealment han de contenir símbols, números, lletres majúscules i lletres minúscules. Així mateix, la longitud mínima que ha de tenir és de 8 caràcters perquè sigui més difícil de desxifrar.

Per descomptat, és important que un cop establerta no es mantingui de per vida, sinó que es canviï amb certa freqüència. Això sí, tampoc és bo que es canviï cada pocs mesos, ja que podria caure en l’error d’establir contrasenyes massa senzilles. Per acabar, pot ser interessant per a la ciberseguretat de la teva pime que treballeu amb un gestor de contrasenyes, com ara LastPass, Roboform Lite, Pass Box, Passter o Mitto Password Manager.

Ser conscients de les activitats sospitoses

Per tal de mantenir la ciberseguretat de les pimes és fonamental fer que el teu equip sigui conscient dels perills que corren els seus PC i les diferents pràctiques de ciberdelinqüència. En definitiva, que sàpiguen què és un phishing, un ransomware o un troià, entre molts altres virus informàtics, i com actua cadascú.

I, sobretot, és molt important que aprenguin a identificar les formes en què aquests malwares entren als dispositius. Per exemple, que, si reben un email maliciós, sàpiguen identificar-lo i l’eliminin sense caure al parany. Com en molts altres temes, l’educació en ciberseguretat de les pimes és imprescindible per evitar més perills dels necessaris.

Fer teletreball amb ciberseguretat

Avui dia gairebé tothom està d’acord que el teletreball porta molts avantatges tant a l’empleat com a l’empresa. Tot i això, cal assegurar-se que aquest teletreball es realitza amb seguretat. Per tal d’evitar que l’empresa estigui exposada a atacs, cal utilitzar un firewall VPN segur per augmentar la protecció.

Perquè ho entenguis de manera molt ràpida, un VPN el que fa és xifrar la connexió, de manera que sigui privada, fins i tot quan fem servir una xarxa wifi pública en què no sabem si podem confiar. En cas contrari, els pirates informàtics poden configurar una xarxa wifi per robar informació dels usuaris a través de l’historial de navegació, recopilant dades o redirigint trànsit.

Programes antivirus

Quan es parla de ciberseguretat en pimes sembla evident dir que cal invertir en programes antivirus, però la veritat és que moltes empreses tenen uns antivirus molt febles o fins i tot directament no en tenen. Per això, una de les primeres accions que has de dur a terme per millorar la ciberseguretat de la teva pime és invertir en un programa antivirus de qualitat.

En el moment en què vagis a contractar-ho assegura’t que protegeix els teus dispositius davant de tot tipus d’amenaces, com virus, malware, troians o ransomware. Així mateix, una vegada ho tinguis instal·lat, és important actualitzar-ho amb certa freqüència, ja que les amenaces evolucionen constantment.

Per acabar, has de saber també que hi ha subvencions a la ciberseguretat que pot ser que t’interessin per a la teva pime. Ho pots consultar amb el teu gestor o amb el teu banc, ja que cada any i en funció de cada comunitat autònoma van canviant, però el que és segur és que et seran molt útils, perquè la ciberseguretat mai no està de més.

Com veus, la importància de la ciberseguretat en pimes és cada vegada més gran i les bones pràctiques són molt urgents, ja que en qualsevol moment pot arribar una amenaça als equips de la teva empresa. En cas que encara no hagis implementat cap d’aquestes accions, la nostra recomanació és que duguis a terme totes. Només t’has de fer una llista i anar titllant segons les vas fent. I no et preocupis si sembla que són moltes, ja que són tasques més senzilles del que sembla. Sort amb totes!

Contáctanos

Servidores, consultoría informática, instalación de redes, mantenimiento informático y mucho más.

Más artículos