Què és millor Antivirus o firewall?

Antivirus o firewall
Comparteix aquest article

Tant l’antivirus com el firewall són sistemes de protecció per al teu ordinador davant de possibles malwares, però, són exactament el mateix? Quines són les diferències? Quina de les dues opcions és millor? Si tens tots aquests dubtes, no et preocupis, ja que en aquest article t’expliquem tots els detalls sobre antivirus vs firewall. Anem allà!

La importància de protegir el teu ordinador

Abans d’entrar a l’anàlisi d’antivirus vs firewall, és essencial que entenguis la importància de protegir el teu ordinador davant de possibles atacs. Ja siguis una empresa o un particular, és fonamental que previnguis tota mena de virus, ja que cada vegada són més freqüents i els enganys i robatoris són més sofisticats. Alguns dels motius per mantenir el teu ordinador totalment protegit són els següents:

  • Evitar que un virus pugui fer malbé el teu sistema operatiu.
  • Aconseguir que el teu ordinador funcioni sempre a una gran velocitat.
  • Treballar eficientment.
  • Conservar informació important, com ara dades personals, contrasenyes,
  • comptes bancaris o fotos.
  • Evitar que un hacker pugui suplantar la teva identitat.
  • Impedir que el teu ordinador quedi sense funcionament després de ser atacat per un virus.

Per tot això, un dels millors consells que et podem donar és que instal·lis al teu equip un programa que et protegeixi davant de tot aquest possible malware. Ara sí, vegem lanàlisi de antivirus vs malware.

Antivirus vs firewall: definicions i diferències

El primer de tot és entendre en què consisteix un antivirus i un firewall i quines en són les diferències principals. En primer lloc, un antivirus és un programari que escaneja els fitxers que ja són al teu ordinador a la recerca d’un virus i, si el troba, l’elimina. Alguns dels virus més freqüents que eliminen els antivirus són els troians, els cucs informàtics, els adwares i els spyware.

D’altra banda, un firewall és un programari molt similar, ja que també té l’objectiu de protegir l’ordinador, però en aquest cas ho fa escanejant el trànsit entrant d’internet i, si trobeu algun virus, el freneu abans que pugueu accedir al dispositiu. Fins i tot hi ha la possibilitat que tu mateix li indiquis al tallafocs les característiques del trànsit que no vols que accedeixi al teu ordinador.

Perquè ho entenguis d’una manera molt gràfica, diguem que, si algú vol entrar a robar a casa teva, el firewall és el porter que és al portal i que pregunta a un estrany on va i, en cas que el lladre aconsegueixi colar-se a l’edifici, l’antivirus és l’alarma que tens instal·lada a casa i que sonarà i avisarà la policia si el lladre intenta forçar la porta.

antivirus vs firewall

Com funciona un antivirus?

Per continuar entenent el que és exactament un programa antivirus, veurem com funciona. Recordem que els antivirus el que fan és escanejar els fitxers que estan allotjats al teu ordinador. Mentre ho fa, els compara amb una base de dades on estan registrats tots els virus que l’antivirus coneix en aquell moment.

En cas que trobi algun arxiu al teu ordinador que es trobi en aquesta llista, el posa en quarantena perquè no faci més mal i et dóna l’opció d’eliminar-lo del tot perquè no t’hagis de preocupar més per ell. A més, aquests programes també poden predir si el teu dispositiu podria tenir un virus basant-se en comportaments inusuals del teu ordinador i que es corresponen amb els símptomes d’un codi maliciós (malware). En aquest cas t’avisa que podria estar infectat per un virus, però la veritat és que de vegades s’equivoquen.

També és important destacar que un antivirus no és 100% eficaç, ja que constantment apareixen nous virus i formes de codi maliciós que el programa pot no identificar. Per tant, si algun programa us ofereix una garantia del 100 % de protecció, el millor és que desconfieu, ja que això no és possible.

que es mejor antivirus o firewall

Com funciona un firewall?

Per fer una adequada anàlisi d’antivirus vs firewall, també cal saber com funciona un firewall. Com hem dit anteriorment, també té la funció de protegir el teu ordinador, només que ho fa duna manera diferent. Mentre que l’antivirus escaneja els fitxers dins del teu equip, el firewall filtra el trànsit d’internet que entrarà al teu ordinador.

Un dels grans avantatges dels firewalls és que permeten la configuració de VPNs entre seus diferents perquè els usuaris es puguin connectar i teletreballar, entre moltes altres coses. Així mateix, també permeten enllaçar una oficina amb una altra perquè els d’una oficina puguin accedir a recursos de l’altra, com ara carpetes, arxius, programes o bases de dades.

Quant a tipus de tallafocs, se’n poden trobar principalment dos: els de maquinari i els de programari. D’una banda, els de maquinari normalment estan integrats dins del teu rúter, per la qual cosa no cal que compris un a part, encara que també et pots fer amb un en una caixa plana rectangular. Aquest tipus és ideal per a les empreses, ja que es configuren per bloquejar tots els ports externs i permeten les funcionalitats VPN que hem comentat anteriorment. D’altra banda, els de programari solen venir integrats en un programa antivirus o al teu sistema operatiu, encara que, per descomptat, també en pots instal·lar un a part.

Finalment, vegem algunes de les estratègies que fa servir un firewall per detectar programaris maliciosos. Una de les seves tècniques és inspeccionar cadascun dels paquets de dades que entren a la xarxa i els accepta o rebutja en funció de la configuració que li hagis donat. Una segona estratègia és aplicar criteris de seguretat a servidors FTP i Telnet. També s’apliquen mesures de seguretat quan es fan connexions TCP o UDP. Per acabar, hi ha un sistema de tallafocs que utilitza servidors intermediaris.

Igual que passa amb els antivirus, els tallafocs tampoc tenen una eficiència total, sinó que de vegades poden fallar. Aquestes fallades poden aparèixer perquè no tingui la darrera actualització o perquè les regles que li has donat per restringir el trànsit que entra al teu equip no són prou estrictes.

Antivirus vs firewall: quin és millor?

En conclusió, en aquesta anàlisi d’antivirus vs firewall no n’hi ha un que sigui millor que un altre, sinó que tots dos són necessaris perquè el teu ordinador estigui completament protegit, ja que has de poder escanejar tant els arxius que ja han entrat al teu ordinador com el trànsit que vol accedir des de fora.

Això sí, has de tenir en compte que no sempre necessitaràs dos programes diferents, ja que hi ha programes que inclouen tant un antivirus com un tallafocs. La nostra recomanació és que tinguis tots dos tipus de programari, ja sigui junts o per separat, ja que podràs fer servir el teu ordinador amb la tranquil·litat que és totalment segur. Notaràs que a les nits dorms millor!

Contacta'ns

Servidors, consultoria informàtica, instal·lació de xarxes, manteniment informàtic i molt més.

Més articles