Què són les trucades VoIP?

Qué son llamadas VoIP
Comparteix aquest article

Igual que ho ha fet tot el que està relacionat amb la tecnologia, el món de les trucades telefòniques també ha evolucionat a passos de gegant. Un d’aquests avenços són les trucades VoIP, que potser et sonen a xinès però que segur que les has fet servir alguna vegada. Perquè ho entenguis a la perfecció, en aquest article t’explicarem què són, com funcionen i quins avantatges tenen sobre les trucades convencionals. Anem allà!

Què són les trucades VoIP?

Les trucades VoIP (Veu sobre Protocol d’Internet) es fan per trucar a través d’internet. És un mètode pel qual es recull l’àudio pel micròfon, es transforma en dades digitals, es transmeten per la xarxa fins a l’altre dispositiu i es tornen a transformar en la veu perquè el receptor l’escolti.

Això sí, si la cobertura d’internet no és bona, la qualitat de l’anomenada VoIP baixarà, ja que no depèn de la cobertura de les antenes o del telèfon, sinó d’internet. Així mateix, en cas que tinguis contractada una tarifa de dades limitada has d’anar amb compte amb l’ús que fas de les trucades VoIP al carrer, ja que consumeixen moltes dades.

Per tant, l’únic que necessites per fer aquest tipus de trucades és una connexió a internet i una d’aquestes aplicacions. També has de tenir en compte que el dispositiu des del que ho facis ha de tenir un micròfon per recollir la teva veu i un altaveu per escoltar la veu de l’altra part, que en un mòbil és habitual però altres dispositius potser no els tinguin . Resumint, necessites quatre elements perquè l’anomenada VoIP es pugui fer: micròfon, altaveu, internet i una aplicació.

Una altra dada important és que tant l’emissor com el receptor hauran de fer servir la mateixa aplicació. És a dir, si fas servir WhatsApp per trucar, l’altra persona rebrà la seva trucada a WhatsApp, no en cap altra aplicació.

llamadas voip

Com funcionen les trucades VoIP?

Quant al funcionament de les trucades VoIP, és important destacar que no es fan a través del botó de trucar com en trucades convencionals, sinó que s’usen aplicacions destinades a això.

I quin avantatge té això? Doncs que aquest tipus de trucades no depenen de la teva companyia telefònica, de manera que no hauràs de pagar per elles, fins i tot si són trucades internacionals. Per aquest motiu, les trucades VoIP són especialment interessants si vius a l’estranger o treballes amb altres països i has de fer constantment trucades internacionals que amb el sistema convencional et costarien una tarifa molt alta.

Imagina’t, fa uns anys una trucada a l’estranger costava 20 o 30 euros i ara la pots fer totalment gratuïta. No obstant això, algunes de les aplicacions per fer trucades VoIP sí que cobren pel seu ús, com és el cas de Skype, per la qual cosa has de parar atenció a aquest detall.

Fins i tot pots fer trucades VoIP des del telèfon fix de casa teva. Aquestes són les principals opcions que tens per fer-ho:

  • Rúters de VoIP: connectes un telèfon fix a aquest tipus de rúter per poder fer trucades per internet.
  • ATA VoIP: és un petit aparell que es connecta al rúter i aquest alhora es pot connectar a diversos telèfons convencionals perquè transmeti les trucades a través d’internet.
  • Telèfons de VoIP: són telèfons fixos que vénen preparats perquè els puguis connectar al teu rúter, només que depenen d’una tarifa que et posi el teu operador. No obstant això, no depens de cap aplicació per fer-les.

Aquesta és una bona manera de reciclar aquest telèfon fix que ja no fas servir per res.

como funcionan llamadas voip

Trucades VoIP vs trucades convencionals

Si et preguntes quina és la diferència principal entre les trucades VoIP i les trucades convencionals, és que les primeres estableixen la comunicació directament entre els mòbils implicats mitjançant les seves IP, per la qual cosa no fan ús de la xarxa telefònica de l’operadora.

A més, les trucades VoIP es poden fer des de qualsevol tipus de connexió, ja sigui LAN o xarxes de dades mòbils, i des de qualsevol dispositiu, com ara un mòbil, un ordinador o una tablet. Algunes de les aplicacions més famoses que permeten fer aquest tipus de trucades són WhatsApp, Telegram, Skype, Facebook Messenger, Signal, Line o WeChat.

Són aplicacions que han triomfat per la possibilitat de xatejar en temps real i enviar fotos, fitxers, àudios o vídeos. Fins i tot algunes et donen la possibilitat de fer videotrucades, una forma de comunicació que cada cop és més freqüent entre persones de totes les edats. Tot i això, l’última novetat és que ja es poden fer trucades de veu, com les de tota la vida, però sense dependre de la teva companyia telefònica.

Per fer servir aquestes aplicacions el procediment és sempre el mateix. Has de buscar-la a Google Play oa l’App Store i instal·lar-la al teu mòbil. Un cop dins de l’aplicació, has de buscar el símbol del telèfon, com el que apareix al botó de trucar convencional. Un cop ho pressionis, podràs trucar a aquesta persona de la teva agenda sempre que també tingui aquesta mateixa aplicació instal·lada al mòbil.

Finalment, un punt important a tenir en compte és que mai has de dependre exclusivament de les trucades VoIP, ja que hi haurà situacions en què et trobis sense senyal d’internet, per la qual cosa serà impossible fer aquest tipus de trucades, com pot ser al mig de la muntanya o en un petit poble amb poca cobertura. Per aquest motiu, mai ve malament tenir una tarifa de trucades convencionals, encara que paguis molt poc per ella.

En conclusió, les trucades VoIP són un recurs molt interessant per a determinats moments en què et vulguis estalviar uns eurets. Només has de triar l’aplicació que millor encaixi amb tu i intentar contractar una tarifa il·limitada de dades per no tenir problema en fer aquest tipus de trucades sense wifi. En definitiva, el que és important és poder estar sempre comunicat amb les persones que necessites.

Contacta'ns

Servidors, consultoria informàtica, instal·lació de xarxes, manteniment informàtic i molt més.

Més articles