Trucs per netejar i accelerar Windows 10

limpiar acelerar windows 10
Comparteix aquest article

Ja sigui que uses el teu ordinador per treballar, per jugar o per qualsevol altra tasca del teu dia a dia, la velocitat és una cosa fonamental. Per això, en aquest article et donarem alguns trucs de Windows 10 per netejar-lo i accelerar-lo.

En primer lloc, us has d’assegurar que el que va lent és realment el teu ordinador i no, per exemple, internet. Per comprovar-ho, hi ha múltiples pàgines on pots mesurar la velocitat de la teva fibra. En cas que no sigui internet, llavors aquests consells t’interessaran molt. Anem allà!

Instal·lar un antivirus i un antimalware

Tenir un antivirus i un antimalware pot semblar un truc massa bàsic per netejar i accelerar Windows 10, però el cert és que avui dia moltes persones encara no en tenen un. Encara que aquests dos programes no són exactament el mateix, sí que en pots tenir un que uneixi tots dos junts. A més, no cal que sigui un de pagament, sinó que tens múltiples opcions gratuïtes que et funcionaran de meravella.

Instal·lar un netejador de dades residuals

Si portes un temps amb el teu actual ordinador, és normal que tinguis un munt de dades residuals que no serveixen per a res i que només alenteixen el teu equip. Per tal de netejar i accelerar Windows 10 hi ha programes que alliberen espai del teu disc dur perquè puguis fer-lo servir a una velocitat molt més alta. Un dels programaris més famosos per a aquesta comesa és CCleaner, encara que n’hi ha molts més. Només has de triar el que més t’encaixi i executar-ho.

No utilitzeu programari pirata

Per tal de netejar-lo i fer-lo més ràpid, un dels millors trucs de Windows 10 és evitar els programes pirates. És cert que hi ha programaris que són molt cars i que és complicat pagar-ne diversos, però a la llarga utilitzar programes piratejats pot alentir el teu PC, el que també t’acabarà costant diners, així que et recomanem estalviar una mica per pagar les llicències de els programes.

Reinicieu l’ordinador

Un dels millors trucs per netejar i accelerar Windows 10 és reiniciar el teu PC de tant en tant. Tingues en compte que els programes que ja has tancat ocupen memòria innecessàriament, així que és important que ho facis de tant en tant per evitar-ho.

Actualitzar els drivers

Una de les causes més freqüents que Windows 10 vagi lent és que els drivers de les teves targetes mare no estan actualitzats. Un bon consell és que els actualitzis sovint seguint els passos indicats a la pàgina del teu fabricant, ja sigui Intel, AMD o Nvidia. És una tasca relativament senzilla que pot fer que el teu equip vagi com un llamp, així que val la pena fer-ho de tant en tant.

Activar l’arrencada ràpida

Sabíeu que Windows 10 té una manera d’arrencada ràpida? De vegades ve desactivat per defecte, així que potser mai no ho hagis provat i ho hagis d’activar. Per això has de dirigir-te a ‘Opcions d’energia’, després selecciona ‘Elegir el comportament dels botons inici/apagat’. Allí has ​​de donar-li a ‘Canviar la configuració actualment no disponible’ i finalment ‘Activar arrencada ràpida’. Per acabar, perquè el canvi sigui efectiu, heu de reiniciar l’ordinador. D’aquesta manera, des que premeu el botó d’encesa fins que utilitzeu l’equip serà qüestió de molt pocs segons. Sens dubte, un dels millors trucs de Windows 10.

Elimina els programes que no utilitzes

Aquesta tasca és súper senzilla de dur a terme per netejar i accelerar Windows 10 i normalment no ho fem. Després de diversos anys d’ús del teu ordinador, t’hauràs adonat que tens molts programes que ja no fas servir i que, tanmateix, alenteixen la velocitat del teu PC. Per eliminar-los has d’anar a Inici > Configuració > Sistema i allà cliques a Aplicacions i característiques. Després, simplement has de triar quins són els programes que ja no fas servir i que vols desinstal·lar.

Desfragmentar discos

Aquest consell no és aplicable si tens un disc SSD, però sí que ho pots fer en el cas que tinguis un disc SATA. Un problema que sol passar és que moure fitxers, reanomenar-los o fer còpies provoca una desorganització al teu disc dur que pot fer que funcioni més lent del que és habitual. Per solucionar-ho, pots anar al cercador de Windows 10 i escriure ‘desfragmentar’. Després, clica a Optimitzar unitats i finalment escull el disc dur que vols optimitzar.

Retardar els serveis del sistema

Un altre dels motius que pot fer que Windows 10 funcioni més lentament és que els serveis es carreguin automàticament en engegar lordinador. Una solució pot ser fer que s’endarrereixin els serveis del sistema, el procés del qual per aconseguir-ho és molt senzill. Per això, vés a Cortana i escriu ‘executar’. En aquesta finestra posa services.msc. Així t’apareixeran els serveis de Windows 10 i pots triar els que vols desactivar i per als que vols posar “Automàtic (Inici Retardat)”. Finalment, perquè s’apliquin els canvis heu de reiniciar el vostre equip.

Optimitzar la teva memòria SWAP

En cas que tinguis poca memòria RAM, un truc per netejar i accelerar Windows 10 és optimitzar la teva memòria SWAP. A continuació, t’expliquem els passos que cal seguir perquè no et perdis en cap moment. Primer, aneu al Tauler de Control i un cop dins a Sistema > Configuració avançada del sistema > Opcions avançades. Després, cerca Rendiment i fes clic a Configuració. Després, fes clic a Memòria virtual ia Canviar. Aquí, desactiva ‘Desmarca la casella Administrar automàticament la mida del fitxer’. Finalment, has de triar l’opció de Grandària personalitzada, en què la mida inicial ha de ser la teva RAM multiplicada per 1,5 en MB i la mida màxima la teva RAM multiplicada per 3 en MB.

En definitiva, hi ha molts trucs de Windows 10 per fer que el vostre ordinador estigui més net i sigui més ràpid. Només has d’anar provant i veure els que et funcionen millor. Al cap ia la fi, la velocitat és una característica essencial a lhora de fer servir un PC.

Contacta'ns

Servidors, consultoria informàtica, instal·lació de xarxes, manteniment informàtic i molt més.

Més articles